• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

1923 SELANİK KILKIŞ PİKOVA KÖYÜ MUBADİLLERİ

PEYKOVA (AGIOS MARKOS) dan KARAHALİL'e .....

Anasayfa

1923 Lozan Mübadelesi sonucu, Büyük Dedemiz, Arif oğlu Rıza (Akkoyun) ve 5 kişilik ailesi ile Rıza Dedemizin kız kardeşi Refia Hanım (Tekiner) ve ailesi dahil olmak üzere toplam 355,635 Lozan mübadili, bu günkü Yunanistan sınırları içinde kalan yurtlarını  terk etmek zorunda bırakılarak Anavatana iskan edildiler. Bu sayıya kendi imkanları ile, her şeyini geride  bırakarak gelenler dahil değildir. 

Sitemiz, başta aile büyüklerimiz ve yakınlarının da dahil olduğu Selanik - Kılkış - Pikova (PEYKOVA) Köyü Mübadilleri olmak üzere,  tarif edilemeyecek eziyetler ve acılar içinde, maddi ve manevi tüm varlıklarını yitirerek Anavatana göç etmek zorunda kalan ve bugün hayatta olmayan 600,000 mübadil ve göçmen yurttaşımızın ve Ulu Önderimiz ATATÜRK'ün hatırasına ithaf edilmiştir.
Geçmişimizi unutmadan ve unutturmadan genç kuşaklara aktarmak görevimizdir.
Sağlık ve esenlik dileklerimizle.

www.pikovamubadilleri.com

________________________________________________________________________

Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği'nin 9. Olağan Genel Kurulu, 20 Nisan 2024 günü Kuşadası'nda dernek binamızda yapılarak yeni Dernek Yönetimimiz, oy birliği ile, aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur.
Türk İstiklal Harbine katılarak kahramanca çarpışan ve şehit düşen Rumeli, Balkan ve Makedonya kökenli komutan ve subayların kimliklerini burada görebilirsiniz. Emekli Kurmay Albay Nusret Baycan'ın Genel Kurmay ve Milli Savunma Bakanlığı Arşivlerinden istifade ederek yaptığı çalışmadan yararlanılarak hazırlanmıştır. Aziz şehitlerimizin hatıraları unutulmasın. Bu uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.
05.05.2024
27.02.2024
Emekli Kurmay Albay, Nusret Baycan tarafından, Genel Kurmay ve Milli Savunma Bakanlığı Arşivlerinden yararlanılarak hazırlanan bu çalışmadan istifadeyle, Türk İstiklal Harbi'ne bizzat katılan ve birliklerine komuta ederek Milli Mücadele'nin kazanılmasında büyük yararlılık gösteren Rumeli, Makedonya ve Balkan kökenli komutanlar ve subaylar burada gösterilmektedir. Gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Hizmetleri unutulmasın.
Bugün, günlerden 27 Aralık 2023, tam 100 sene önce bugün, soğuk bir kış gününde, Yunanistan’ın Avrethisar (Kılkış) Kazasına bağlı, Peykova Köyünde yaşayan Aile Büyüklerimiz, Dedem Rıza, Babaannem Gülsüm ve çocukları; Amcalarım Ali, Mümin ve Halam Hafi, Selanik İskelesinden gemiyle yola çıktılar.
27.02.2024
12.12.2023
1912 Balkan Harbinden Günümüze kadar, Milli Mücadelemizin kazanılmasına, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna, Devrimlere ve Modern Türkiye’nin yücelmesine hizmet eden tüm Rumeli ve Balkan kökenli Mübadil, Muhacir ve Göçmenlerimize selam ve saygı olsun. Hatıraları ve hizmetleri unutulmasın. O’nlar Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşları ve mayasıdır. Onların çocukları ve torunları, Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçileri ve Mustafa Kemal’in askerleridir. (Alfabetik isim sırasına göre hazırlanmıştır)
Kolağası Ali Rıza Bey, Annem Feruzan Akkoyun'un büyükbabası olup 1912 yılında Balkan Harbinde Dedeağaç'ta Selanik Hutut-u Hadidiye (Demiryolları) Serkomseri olarak görev yapmakta iken Bulgar işgali esnasında hunharca şehit edilmiştir.
18.04.2020
12.09.2015
KILKIŞ Kazası PEYKOVA (PİKOVA) Köyünden 1923 LOZAN Mübadili olan 143 Hane Tasfiye Talepnamesi doldurarak 1923 - 1927 yılları arasında Anayurdun muhtelif şehirlerine iskan edildiler. Aşağıda bulunan liste T.C.Başbakanlık Arşivinden alınan listeden hazırlanmıştır.
Kuşadası Selanik Mübadilleri Derneği tarafından Mübadelenin 96.Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde hazırlanarak, "Mübadil Aile Öyküleri" Sergisinde sunulan, Arif Oğlu Rıza Akkoyun ailesine ait Mübadele öyküsüdür. Sergi 29 Ocak 2019 tarihinde Kuşadası / İbramaki Sanat Galerisinde törenle açılmıştır.
03.01.2015
15.01.2019
Edirne' den Karağaç' a doğru, Tunca ve Meriç Köprülerini, çay bahçelerini geçtikten sonra, ağaçlıklı yol boyunca ilerleyin. Orman İşletmeden hemen önce, Sağ kolda JANDARMA ŞEHİTLİĞİ'ni göreceksiniz. Bu şehitlikte Balkan Harbinde, Edirne Savunması esnasında Bulgar askerleri tarafından şehit edilmiş bulunan 9 Mehmetçik yatar. Yanlarında da Şehit Ressam Hasan Rıza Bey'in kabri vardır.
Osmanlı Döneminde iken, Avrethisar ya da Avrat-Hisar kazasının kaza merkezi KILKIŞ kasabasıydı. Karadağ Nahiyesiyle birlikte 141 köyden oluşmakta ve 38 bin nüfusu barındırmaktaydı. Kılkış tamamen KUREŞE Dağları ile çevrilmiştir.
29.11.2016
30.03.2016
Aralık ayında olmamıza rağmen devam eden ılık ve güzel bir havadan istifade ile Silivri' de devam etmekte olan Mübadele Evi ve Müzesi restorasyon çalışmalarını yakından görme fırsatına eriştik.
1912 Yılının Ekim ayı sonlarında, Osmanlı, Balkan Savaşına çok hazırlıksız yakalanır. 1911 İtalyan harbi henüz sona ermiş ve İtalyanlarla UŞİ anlaşması imzalanmış, Trablusgarp ve 12 Adalar kaybedilmiştir. Hariciye vekaletinin umursamazlığı, Sofya Elçimizin savaş olmayacağına dair kandırılması ve gafleti, dış siyaseti takip edip Sırbistan, Karadağ, Yunanistan ve Bulgaristan’ın yaptıkları gizli ittifakları zamanında öğrenememiş olmamızın verdiği aymazlık büyük bir hüsrana sebep olur.
17.12.2022
22.01.2021
27 EKİM 1927 Tarihinde Trakya Manevraları esnasında Junkers A20 Uçağının düşmesi sonucu şehit olmuştur. Kabri KIRKLARELİ Şehitliğinde bulunmaktadır.
GEFIRA Selanik’in 25 km batısında olup Osmanlı yönetimindeki adı TOPSİN’ dir. Buradaki “Balkan Savaşı Müzesi” 1999 yılında açılmıştır. Müze olan tarihi köşk, 19.ncu yüzyılda burada yaşayan Osmanlı Çiftlik Ağası tarafından yaptırılmış olup Modiana Köşkü olarak anılır. Modiano Köşkü’nün bizim tarihimiz açısından önemi, Balkan Harbinde, Selanik’in teslim protokolünün bu binada imzalanmış olmasıdır.
20.11.2016
14.12.2020
Gülcemal Belfast’ta efsane gemi TITANIC ’in sahibi olan White Star firması adına 15 Ekim 1874 tarihinde GERMANIC ismiyle denize indirilmiştir. Atlantik’i en kısa zamanda kateden gemilere verilen “ Mavi Kurdele “ ödülünü birkaç kez almayı hak etmiş gerçek bir transatlantik, bir denizler güzeliydi.
30 Ocak 1923'de Lozan'da imzalanan Türk-Yunan Ahali Mübadelesine ilişin Sözleşme ve Protokolün 100. yıldönümünde, Türkiye Mübadil kuruluşları ORTAK BİR AÇIKLAMA hazırladılar. 100. YILDA, 100 İMZA Kamuoyuna ve ilgililere 30 Ocak 2023'de ve 100.yıldönümü anma etkinliklerinde okunarak, sunulacak olan 100. Yıl ORTAK AÇIKLAMASI'nın, birçok mübadil-muhacir-göçmen kuruluşunca imzalanması hedefleniyor. MÜBADİLLER 30 OCAK'TA ATANIN HUZURUNDA, ANITKABİR'DE OLACAK.
14.11.2014
21.01.2023
Atatürk'ün sevdiği türküler arasındadır Selanik Türküsü. 1911 yılında Selanik'te yaşanan kolera salgınını anlattığı söylenir. Her dinlediğimizde içimize işleyen bir yanı var: Müziği mi, sözleri mi? Sanırım her ikisi de. Hikâyesi de oldukça hüzün dolu ve can yakıcı. Sn. Prof. Nafiye Güneç Kıyak tarafından yazılan ve 20 Aralık 2020 tarihinde, “T24 Bağımsız İnternet Gazetesinde” yayınlanan, “Atatürk’ün sevdiği Selanik türküsünün hikayesi” başlıklı yazıdan alıntıdır. Sitemizde yayınlanmasına izin verdiği için kendisine çok teşekkür ederiz.
Tarih 30 AĞUSTOS 1934. Bu büyük Zafer Gününde Trakya Pancar Üreticileri tarafından satın alınarak Ordumuza hediye edilen uçağa, Numune Çiftliği civarındaki Tayyare Meydanında, Trakya Halkının katılımıyla yapılan törende "ALPULLU PANCARCILARI" adı konuldu ve Uçak Ordumuza teslim edildi.
31.03.2021
19.04.2016
8.AĞUSTOS.2013 tarihinde Dedemizin LOZAN Mübadelesinde, 27 Aralık 1923 Tarihinde terk ettiği PİKOVA (PEYKOVA) köyünü eşimle birlikte ziyaret ettik. Köyün şimdiki adı AGIOS MARKOS.
13 AĞUSTOS 2013 Tarihinde ziyaret ettiğimiz Agios Markos köyünde bizi ağırlayan bay Iordamis Iordamis'e çektiğimiz fotoğrafları göndermiş ve misafirperverlikleri için teşekkür etmiştim. Cevaben aldığım mektubu paylaşmak istiyorum.
14.11.2014
14.11.2014
Bilinen tarihi 1500 yıllarına dayanır. Yavuz Sultan Selimin son Veziriazamı ve oğlu Kanuni Sultan Süleymanın da ilk Veziriazamı olan Piri Mehmet Paşaya, hizmetlerinden ötürü çiftlik olarak verilir. O zamanki adı YAPAĞÇA ÇİFTLİĞİDİR. Çiftlikte Rum nüfus ikamet eder ve adı HEKSASTROS veya EKSASTRON olarak anılır, manası 6 yıldız demektir. 1800 yıllarının sonuna doğru da halk dilinde kısaca ÇETROS olarak anılmaya başlanır.
Balkan Harbinin başlamasıyla birlikte, Rumeli, Makedonya, Trakya ve Balkanlarda 600 seneden beri bir arada yaşayan Türk, Rum, Bulgar, Sırp, Makedon, Hırvat, Ulah, Pomak ve diğer etnik unsurlar, milliyetçilik akımlarının yeşermesi, din adamlarının ve siyasilerin kışkırtmaları ile birbirlerine düştüler. Bunun sonucunda, yüzbinlerce insan yaşamını yitirdi, özellikle Türkler, Avrupa’dan atılma siyaseti güdülerek yapılan kışkırtmalarla, kıyımlara ve işkencelere uğradı, göçe zorlandı, açlık ve sefalete düştü, tarif edilemez acılar yaşadı. Bu çerçevede, Kılkış ve Köyleri de maalesef payına düşeni en acı şekilde aldı.
23.11.2022
05.12.2018
1924'de Kalkavanzade Biraderler tarafından Sırbistan'dan satın alınan vapur, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nakliye gemilerinden biri olarak "Teşvikiye" ve daha sonra da "Bülent" isimleri ile Türk karasularında hizmet verdi. Lozan Mübadillerininin Ana Yurda taşınmasında görev aldı. 1934 yılında Tavilzade Biraderler Şirketi'ne satılan vapura, "Kurtuluş" adı verildi.
ENOSSIS'i nasıl zaptettik? Bir deniz serüveni ki, resmî belgeleri yayınlanmamış olsaydı, inanılması pek güç gelirdi. Kahraman denizcilerimizin bu hayret verici serüvenine geçmeden önce o günlerin havasına bakalım:
14.11.2014
14.11.2014
Osmanlı döneminde hazırlanan 1870 yılı Edirne Salnamesine göre de Köyümüz; Edirne Vilayeti, Kırk Kilise (Kırklareli) Sancağı, Baba-i Atik (Babaeski) Kazası’ na bağlı bir nahiye olarak Osmanlı idari teşkilatına dahil edilmiştir.
Hüseyin TEKİNER, Birinci Kuşak Mübadil olan Rıza TEKİNER’in oğludur. Rıza TEKİNER 1977 yılında trafik kazasında kaybettiği oğlu,makine mühendisi Hüseyin TEKİNER adına okul yapılması için arsasını Milli Eğitim Bakanlığına bağışladı. Maddi destek verdi. Tamamlanıp eğime açılan okula Rıza TEKİNER’in isteği üzerine Hüseyin Tekiner İlkokulu ismi verildi.
17.11.2014
13.11.2014
Birinci Dünya Savaşı başlarında 130 bin tona ulaşan Türk deniz ticaret filosu, savaş yıllarında önemli kayıplara uğrayarak, Cumhuriyet Türkiyesine sadece 35 bin tonluk filo aktarabildi. Bu sırada Türkiye, tarihte çok ender yaşanabilecek bir durumla karşılaştı. 30 ocak 1923 tarihinde Lozan'da imzalanan TÜRK -YUNAN Nüfus Mübadelesi Anlaşması ile Batı Trakya dışında kalan Türkler
KOUMARIA KÖYÜ’nün Eski adı Komaryan olup Osmanlı kayıtlarında KUMARYANİ olarak geçmektedir. Bugünkü Yunanistanının Merkezi Makedonya bölgesinde, SEREZ (Osmanlı Dönemindeki adı SİROZ) şehrinin SKOUTARİ Beldesine bağlı bir köydür. (Skutari köyünün adı Osmanlı kayıtlarında KÖPEKLİ olarak geçer) Sn. Sefer Güvenç’in yayınlamış olduğu atlasta da mevcuttur.
14.11.2014
02.12.2014
Bu yıl, yüreklerde derin izler bırakan mübadelenin 90’ıncı yılı. 30 Ocak 1923’te Yunanistan’la imzalanan mübadele sözleşmesinin tanıklarından Selanik doğumlu 95 yaşındaki Refik Tezgider o günleri dün gibi hatırlıyor, hatırladıkça ağlıyor. İSKENDER ÖZSOY
Yıl 1923. O yıl, 30 Ocak’ta Lozan’da Türkiye’yle Yunanistan arasında mübadele sözleşmesi imzalanmış, on binlere doğup büyüdükleri toprakları terk etmeleri buyrulmuştu. (Bir İskender ÖZSOY Yazısıdır.)
14.11.2014
29.04.2016
“ Yaşım 90, Bulgaristan’da , Razgrad’ın yukarısında 1932 senesinde doğmuşum, Bulgar Karaormanı derlermiş, öyle bi yer. Ben atırlamam, küçüktüm. Gene o aralar raat vermezmiş bize Bulgar. Dedem, bir gün babamı, amcalarımı, alalarımı toplamış, -Artık buralarda bize ayat yok, gidiyoruz ! demiş.
30 Ocak 2021'de, Lozan'da Türk-Yunan Ahali Mübadelesi'nin Sözleşme ve Protokolü'nün imzalanmasının 98. yıldönümüdür. Türkiye mübadil kuruluşları, 98. yıldönümü için yayınladıkları ortak bildiride, bu yıl corona virüs salgınına ve salgının yol açtığı can kayıpllarına ve ekonomik yıkıma da dikkat çekip vurgu yaptılar. Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneğimizin Başkanı Sayın Ahmet Altunsoy'un yazısını aşağıda sunuyoruz.
12.12.2022
29.01.2021
Resimde görülen bina, Selanik'te 1890 yılında 3. Ordu Karargâh binası olarak yapılmış ve M. Kemal Atatürk, Kur. Kd. Yzb. olarak 1908 yılında bu binada görev yapmıştır.
66 yıldan beri Körfez Avcılık ve Atıcılık Derneği’nin başkanlığını yapan Selami Atar, Doğduğu Preveze’den getirilen toprak ve zeytin dalı ile defnedildi.
15.11.2014
07.01.2016
Amerika Birleşik Devletlerinin Washington D.C. merkezli "The Carnegie Endowment for International Peace" Kuruluşu görevlilerinin 1912 yılında Balkan Harbi esnasında yaşanan mezalimin tanıklarından derlenen ifadeleri içeren İngilizce raporun Türkçe tercümesi. İngilizce orijinal raporu da sitemizin DOSYALAR bölümünde görebilirsiniz.
16 Aralık 2018 Tarihinde, Kuşadası Mübadele Derneği olarak düzenlediğimiz günü birlik gezimizde, 30 kişiden oluşan kafilemizle, derneğimizi temsilen, İzmir Girit Mübadilleri Derneği öncülüğünde, bu yıl yedincisi düzenlenen “MÜBADELEDE GİRİT’TEN İZMİR’E İLK ADIM” Haftası Etkinlikleri kapsamında URLA, KARANTİNA Adasında yapılan törene iştirak ettik. Gün boyu sağanak yağış hiç durmadı, bu nedenle törenlerin bir kısmı Tahaffuzhane içinde kapalı mekanda yapıldı. Bu soğuk ve yağmur, aslında, Mübadil dedelerimiz ve ninelerimizin 96 yıl önce nasıl ve ne şartlar altında Anavatana geldiklerini bir nebze olsun anlamamıza, ayni şartları yaşamamıza vesile oldu.
13.11.2014
20.12.2018
BAŞ ÖĞRETMEN ATATÜRKÜN TÜRKÇELEŞTİRDİĞİ GEOMETRİ TERİMLERİ. “Müsellesin, zaviyetan-ı dahiletan mecmu’ü 180 derece ve müselles-i mütesaviyü’l-adla, zaviyeleri biribirine müsavi müselles demektir.” Yerine, “Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir ve eşkenar üçgen, açıları birbirine eşit üçgen demektir.” dememizi Atatürk’e borçluyuz.
1912 sonrası Kuzey Yunanistan’ın entegresi adına Balkan savaşlarının etkisiyle şehirler ikiye bölündü. Sınırlar belirlenirken, halklar bölünürken, o gerginlik ortamında bir denge oluşturmak çok zordu. Tarihî bir gerçeklik olarak nerede nüfus değişimleri olmuşsa bu sadece kötülük ve problem getirdi. 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’na göre yapılan nüfus mübadelesi dinî temele göre gerçekleşti. Ta o zamandan beri Türkiye ile ilişkilerimizde acı çekiyoruz. O zaman Türklere Türk, Yunanlara Yunan denmiş olsaydı problem olmayacaktı.
21.11.2017
06.04.2016
Selanik, Osmanlı döneminde çok kozmopolitti, kentte 5 ayrı dilde 12 gazete çıkardı. Osmanlı döneminde Türklerle birlikte çok güzel yaşıyorduk. Büyükbabamın ürettiği şarapların etiketleri Türkçe dahil 4 dilde basılırdı. Ben şimdi Türklerle kardeş gibi, Avrupalılarla ise daha çok ortak gibi hissediyorum. Selanik’te Ramazan’da camiye gidip ibadet etmek isteyen Müslümanlar için kentteki Osmanlı’dan kalma Yeni Cami ve Alaca İmaret (İshak Paşa) Cami’yi 90 yıl sonra ibadete açtık. İslam sanatları müzesi açmaya karar verdim.
Selanik'te en iyi şekilde korunmuş Türk Eserlerinden biridir. Cami olarak, bunun yanı sıra darülaceze, aşevi ve medrese olarak da kullanılmıştır. Kitabesine göre 1484 senesinde İnegöl' lü Sadrazam İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır. 2012 yılından beri de kullanım hakkı Selanik Belediyesine devredilmiştir. Sergi salonu olarak kullanılmaktadır. 1978 yılında meydana gelen Selanik Depreminde büyük hasar görmüştür.
04.05.2015
02.04.2016
Selanik şehir surlarının Kuzey-Doğusunda Akropolis üzerinde kurulmuştur. 10 adet kuleden ve bu kuleleri birbirine bağlayan surlardan oluşur. 5 adet kuleden oluşan Kuzey Kale üçgen ve kare şeklinde olup Akropolis duvarlarının üzerinde yapılmıştır. (12 YY) Kalenin ana giriş kulesi ve kapı 1431 tarihinde Selaniğin Türkler tarafından fethinden sonra Osmanlılar tarafından yaptırılmıştır. 1890 tarihinden itibaren kale hapishane olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Rotonda Mabedi Miladi 306 yıllarında Roma İmparatoru Galerius Sezar’ın hükümdarlığı esnasında Zeus Tapınağı olarak yapılmıştır. Mabet silindirik bir yapıya sahip olup Galerius Zafer Takının da üzerinde bulunduğu Zafer Bulvarındaki saray kompleksi üzerine konumlandırılmıştır.1590-1591 yıllarında kilise Yemen Fatihi Sadrazam Sinan Paşa Tarafından bir minare, mihrap ve minber ilavesiyle camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey vefat ettiğinde bu caminin yanına defnedilmiştir. Ancak 1912 yılından sonra bu mezarlar tahrip edildiğinden bugün hiç bir iz kalmamıştır.
30.03.2016
30.03.2016
SELANİK BEY HAMAMI II. Murad döneminde 1444 yılında yaptırılan Bey Hamamı Yunanistan’da ayakta kalabilmiş olan, Balkan’ ların en büyük hamamıdır. Bugün Selanik'in kalbi sayılan ve en büyük caddesi olan Egnatia üzerindeki bu hamam,1968 yılına kadar (“Loutra Paradisos”) “ Cennet Hamamı” adı altında kullanılmıştır. Daha sonra kapanmış, bakımsız bir durumda kendi kaderine bırakılmıştır. Başlık fotoğrafı hamamın şimdi kapalı tutulan Kadınlar Kapısı olup çöp içinde ve çok harap bir görünüm arz etmektedir.
Kilise, Türk döneminde adı Vardar Caddesi, şimdi İse Egnatia Caddesi olan ana yolun kuzeyinde bulunmaktadır. Selânik'in 1430 yılında fethinin hemen arkasından camiye çevrilerek ilk cuma namazı burada kılındığından, Eskicuma Camii olarak adlandırılmıştır. Şimdi ACHEIROPOIETOS KİLİSESİ olarak kullanılmaktadır.
30.03.2016
30.03.2016
İğneada'ya Nükleer Santral YAPILAMAZ. Çünkü; İğneada ve Longoz Ormanları Yıldız Dağları Biyosfer projesi kapsamında olup koruma altına alınmıştır. İğneada ve Longoz Ormanları Milli Park olarak Türkiye Cumhuriyetinin yetkili Bakanlığı tarafından MİLLİ PARK olarak ilan edilmiştir, hem de 2007 senesinde.
Çerkezköy ve Vize'de kurulacak termik santralleri için İstanbul ve Trakya'nın anayasası kabul edilen planlar delindi. Tarım arazileri enerji yatırımına açıldı. "Trakya'dan bize ne" diyenlere duyurulur. İstanbul'un su kaynakları da kirlenme tehdidi ile karşı karşıya.
15.01.2016
20.11.2016
Kurucumuz Süleyman Aran'ın girişimiyle bir araya gelenler, Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği için 22 MAYIS 2008 tarihinde kuruluş başvurusu yaptı.
Kuşadası Belediyesi ile derneğimiz (Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği) arasında, "Kuşadası Mübadele Evi ve Kahvesi"ne ilişkin Ortak Hizmet Protokolü, 13.11.2018 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere imzalandı.
14.12.2018
15.12.2018
15 ŞUBAT 2022 Günü Türk Halk Müziği sanatçısı ve RUMELİ Türkülerimizin usta yorumcusu Arif Şentürk'ü kaybettik. Büyük Ustanın kısa yaşam öyküsünü aşağıda okuyabilirsiniz. Tüm Mübadil, Muhacir ve Göçmen kardeşlerimize baş sağlığı ve sabırlar dileriz.
28 Mart 2021'de derneğimizin 7. Olağan Genel Kurulu toplandı. Geride bıraktığımız dönemi değerlendirdik, gelecek iki yıl için projelerimizi konuştuk, yeni yöneticilerimizi seçtik. Genel Kurulumuz, her ne kadar covid-19 salgını ve önlemleri gölgesinde yapılmış ve üye katılımı sınırlı kalmış olsa da, Mübadele Evi bahçesinde son derece samimi, serbest ve dayanışmacı bir ortam vardı!.. (Derneğimizin Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ahmet ALTUNSOY'un bu münasbetle yayınladığı mesaj aşağıda sunulmuştur.)
16.02.2022
31.03.2021
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret192240
Hava Durumu
Takvim
Saat